SPIŻARNIA : Czekoladowe ciasto z .. colą, otulone polewą z białej czekolady

Sąsiedzi,
moja zajawka na gotowanie sprawiła, że trochę zaniedbałam pozostałe komórki, ale obiecuję poprawę!

Dziś zapraszam na czekoladowe ciasto z colą!

Nie myślimy o tym, że jest to sprawa nie mająca nic wspólnego ze zdrowym żywieniem, a delektujemy się, bo jest pysznie!

Składniki suche: 
-250 g mąki (użyłam pszennej)
-5 łyżeczek czubatych kakao
-1,5 szklanki cukru
-pół łyżeczki soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-opakowanie cukru wanilinowego

Składniki mokre:
-2 jajka
-250 g masła
-220 ml coca-coli
-5 łyżek mleka

Składniki na polewę:
-4 łyżeczki śmietanki 30% UHT
-2 czekolady białe

Wykonanie: 

Ciasto : Łączymy ze sobą wszystkie suche produkty.Osobno roztrzepujemy jajka i dodajemy je do uprzednio przygotowanego roztopionego masła, wlewamy colę, dodajemy mleko. Zawartość obydwu misek łączymy razem, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją oliwą z oliwek, obsypujemy bułką tartą. Uzyskaną wcześniej masę wlewamy do tortownicy, wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 45 minut, na temperaturę 180 stopni.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, kilka minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika. Polewamy ciepłe ciasto polewą z białej czekolady, zdobimy wg. uznania.

TA DAAAAM :




Smacznego!!!













    Standardowe Komentarze
    Komentarze Facebook

3 komentarze:

  1. brzmi przepysznie...
    muszę sprawdzić :)

    pozdrawiam serdecznie
    MArcelka Fashion
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest pyszne! Sprawdź koniecznie i pochwal się efektem:D
      Dziękuję i również pozdrawiam:)!

      Usuń
    2. I jest pyszne! Sprawdź koniecznie i pochwal się efektem:D
      Dziękuję i również pozdrawiam:)!

      Usuń