• Winda
  • Duży pokój
  • Gabinet
  • Łaźnia
  • Spiżarnia
  • Garderoba

SPIŻARNIA- Sałatka Cezar, Ewa Chodakowska.

Lokatorzy, dziś w spiżarni dawka witamin w postaci SAŁATKI CEZAR
wg. Ewy Chodakowskiej :)

Przepis zaczerpnięty (acz lekko stuningowany) z książki trenerki i jej małżonka - "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską". (do nabycia w empikach, polecam:) 




Niezbędne produkty: sałata lodowa lub rzymska (100g), 5 pomidorków koktajlowych (50g), 75 g piersi z kurczaka, 30 g grzanek z kromki chleba graham, 5 g parmezanu, 1 białko jaja kurzego (20g), sok z połowy pomarańczy (1ooml), sól i pieprz, ocet balsamiczny,czerwona papryka, bazylia i oregano do smaku.

Czas przygotowania : max. 30 minut
Sposób wykonania :

1. Umyj sałatę i porwij na małe kawałki.

2. Do oddzielnej miseczki wciśnij sok z połowy pomarańczy, dodaj łyżeczkę oliwy, odrobinę soli i pieprzu.

3. Pierś z kurczaka pokrój na cienkie plasterki, zamarynuj je w occie balsamicznym i czerwonej papryce, następnie posmaruj mięso białkiem, usmaż bez tłuszczu na patelni grillowej.

4. Kromkę chleba pokrój w małe grzanki, zrumień na patelni.

5. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki.

6. Połącz sałatę z sosem z soku pomarańczowego i oliwy, dodaj kurczaka i pomidorki, posyp bazylią i oregano dla smaku.




7. Wszystko wymieszaj, sałatkę posyp grzankami i tartym parmezanem.

GOTOWE! Smacznego:)




PAMIĘTAJCIE:


SPIŻARNIA

Drodzy Lokatorzy!

Już od dłuższego czasu planowałam otworzyć TO pomieszczenie...
Czekałam na pierwsze chłodne dni, bo przecież wtedy zagląda się do....
SPIŻARNI!

Sąsiedzi, zapraszam na otwarcie miejsca, w którym zagości pyszne jedzonko!
Zdrowe, mniej zdrowe, słodkie, gorzkie, nieważne! Ważne, że będzie smakowicie!!!

Prezentuję Wam pierwszy spiżarniany przepis:

Dziś gotujemy Tagliatelle ze szpinakiem, parmezanem i szczypiorkiem.

Produkty potrzebne do przyrządzenia są niedrogie i łatwo dostępne.
Ja kupiłam je w Lidlu, gdzie moim zdaniem artykuły spożywcze są najlepsze!

Niezbędne produkty: makaron, szpinak, parmezan, szczypiorek.
Czas przygotowania : max. 30 minut


1. Gotujemy makaron.


2. Na rozgrzanej patelni umieszczamy szpinak. Pozostawić do rozmrożenia.


3. Szpinak przekładamy na ugotowany wcześniej makaron.





4. A teraz dekoracja.
Posypujemy danie parmezanem, dodajemy szczypiorek.







DONE!

I jak, smakowało?